Kvalitet vode

Voda je najvažniji faktor u nastajanju života. Čak je 80% Zemljine površine pokriveno vodom, a naše telo je sadrži još više – 90%. Dakle, sav je život nastao i održava se u vodi. Čovek bez vode može živeti sveg 72 sata, ali, nažalost, poslednji podaci pokazuju da je svega 1% pitke vode na Zemlji ispravno i potpuno neškodljivo za čoveka.

Kristalno bistra i hladna, bez boje i mirisa, voda je nezamenljiv osvežavajući napitak, ali za život preko potreban nutrijent. Većina ljudi pije premalo vode, obično se konzumira na osećaj žeđi, a to je greška, jer u trenutku kada se oseti žeđ, organizam je već blago dehidrirao. Znaci blage dehidracije su: glavobolja, umor, suva usta, crvenilo. Treba naučiti kako unositi vodu u organizam. Starije osobe trebalo bi svakog dana da unose u organizam najmanje 1,5 – 2 litre vode, odrasle zdrave osobe 2 – 2,5 litre, a leti i do 3 litre vode. Pravilan unos vode u organizam osigurava zdraviji život, jer se tako podstiče probava, čišćenje organizma, rasterećuju bubrezi, jačaju srce i krvotok, povećava koncentracija i radna sposobnost. Osim pravilnog unosa važan je i pravilan odabir vode.

Zašto piti vodu iz vodovoda Loznica

Voda hrani kožu, kosu, neguje i održava vitalnost organizma, a ako je pri tome obogaćena mineralima, može da bude lek i pomoćno sredstvo u terapiji nekih oboljenja. Svaka mineralna voda je sama po sebi specifična i ima svoje prednosti i nedostatke. Gazirane vode su one koje imaju preko 1 g CO2 (blago gazirane), i 2-3 g CO2 (visoko gazirane). Nisu preporučljive u velikim količinama, najviše dve čaše dnevno. Nikako se ne preporučuju posle fizičke aktivnosti i u letnjim periodima jer imaju nisku pH vrednost, jako su kisele, menjaju aciditet, što nije preporučljivo zbog klimatskih faktora. Visoko mineralizovane vode ne bi trebalo da konzumiraju deca i bubrežni bolesnici, jer negativno utiče na rad bubrega. Ako ih već piju, onda bi to treblo da čine u malim količinama, i kratkim gutljajima, nikako svakog dana. Niskomineralne (oligomineralne) vode se preporučuju za svakodnevnu upotrebu.

Upoređivanje sa ostalim vodama

  • Ca++
  • Mg++
  • Na+
  • K+

Na osnovu uporednih hemijskih pokazatelja najkvalitetnijih svetskih flaširanih voda sa pokazateljima iz VODOVODA LOZNICA može se zaključiti da su parametri Na i K u nivou svetskih pokazatelja kao i sadržaj Ca, koji je po svom sastavu i količini veći od Mg, što ukazuje da je voda iz VODOVODA LOZNICA izuzetnog minerološkog sastava i kao takva, može se nazvati čudesnim lekom za zdravlje.Vode koje u sebi sadrže niske koncentracije K i Na, kao i ukupna koncentracija minerala koja ne prelazi 120 mg/l jesu i svrstavaju se u lekovite vode. Čudesan naziv za vodu Loznice se može dati zbog toga što je za ljudske potrebe moguće koristiti u neograničenim količinama, jer se na izvorištu eksploatiše potpuno mikrobiološki ispravna.

Zavod za javno zdravlje - periodična analiza hlorisane vode